Ο Δήμος μας θέλοντας να τιμήσει τον αγωνιστή Αλέξανδρο Παναγούλη
καθιέρωσε από την δεκαετία του ΄80 εκδηλώσεις με τίτλο «ΠΑΝΑΓΟΥΛΕΙΑ» που πραγματοποιούνται κυρίως στην ομώνυμη πλατεία η οποία βρίσκεται λίγα μέτρα από το σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή ο Αγωνιστής της Δημοκρατίας.

Τα «ΠΑΝΑΓΟΥΛΕΙΑ» εξελίχθηκαν σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας αφιερωμένα στον αγωνιστή της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, που χάρη στο πολιτικό του ήθος ακόμα και σήμερα εμπνέει τις νέες γενιές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Στο πέρασμα των 30 και πλέον χρόνων στη διοργάνωση των εκδηλώσεων η συμμετοχή του κόσμου παραμένει μεγάλη, όπως επίσης και το ενδιαφέρον των ανθρώπων του πνεύματος, της πολιτικής και της επιστήμης , οι οποίοι πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων «ΠΑΝΑΓΟΥΛΕΙΑ» που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον Μάιο, την δεύτερη ημέρα διεξάγεται η «ΕΙΡΗΝΟΔΡΟΜΙΑ» η οποία είναι ένας συμβολικός αγώνας 5 χιλιομέτρων.

Για πρώτη φορά η πραγματοποίηση της διεξαγωγής της ΕΙΡΗΝΟΔΡΟΜΙΑΣ γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής, του Αθλητικού Σωματείου ΟΦΚΑ ΟΔΥΣΣΕΑΣ υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα διεξαχθούν αγώνες 10 χλμ., 5 χλμ., 2,5 χλμ. και αγώνες 1.000 μ (ΑμεΑ – διαδρομή Ευαισθησίας).

Πρόθεση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, είναι να δημιουργήσουμε μια μεγάλη και μαζική διοργάνωση με την συμμετοχή 2.000 και πλέον δρομέων, μαθητών, αθλητών, φιλάθλων, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων από τον Δήμο Αγίου Δημητρίου αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Η συμμετοχή μας στην ΕΙΡΗΝΟΔΡΟΜΙΑ σηματοδοτεί σήμερα τον αγώνα μας στο πλευρό , όσων εκδιώκονται από τις πατρίδες τους παραδομένοι στα χέρια των δουλεμπόρων καταλήγοντας να θαλασσοπνίγονται και όσων στερούνται τα στοιχειώδη αγαθά επιβίωσης και ελευθερίας.

Διαβολίτσης Σπήλιος

Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής